Käsisota (leikki Kiinasta)

Jaetaan porukka kahteen joukkueeseen. Joukkueet menevät seisomaan vastakkain riittävän etäisyyden päähän toisistaan. Toisesta joukkueesta laitetaan käsivarret ojennetuiksi, kämmenen selät ylöspäin. Toisesta joukkueesta lähtee ''hyökkääjä'' antamaan kolme iskua vastapuolen jäsenten käsiin. Lyönnit voi antaa yhdelle samalla ihmiselle tai antaa kolmelle eri ihmiselle. Kolmannen lyönnin saaja lähtee jahtaamaan hyökkääjää, joka koittaa ehtiä takaisin oman joukkueensa luo. Jos hyökkääjä saadaan kiinni, hän siirtyy vastakkaiseen joukkueeseen.

Kivijahti (leikki Kreikasta)

Kreikkalainen hippaleikki!

Tähän leikkiin tarvitset pienen kiven tai muun pienen esineen.

Valmistelut: Maahan piirretään kaksi viivaa noin 15 metrin päähän toisistaan. Leikkijät asettuvat viivalle riviin ja yksi leikkijöistä jää johtajaksi.

Säännöt:

1. Rivissä seisovat pelaajat pitävät käsiä edessään muodostaen kämmenistään kupin.

2. Johtajalla on kivi kädessään ja hän kävelee rivin edessä edestakaisin. Johtaja esittää tiputtavansa kiven jokaisen rivissä olevan käsiin.

3. Johtaja pudottaa kiven valitsemansa pelaajan käsiin.

Lippuleikki (leikki Nicaraguasta)

Nicaragualainen lipunkuljetus- ja juoksuleikki! Kisaillaan yhteistyön hengessä!

Tarvitset 2 lippua, kuusi tai enemmän leikkijää

Valmistelut: Muodostetaan kaksi joukkuetta, joissa on sama määrä leikkijöitä. Valitaan molemmista joukkueista yksi, jolla on lippu.

1. Kaikki laskevat yhdessä espanjaksi kolmeen, eli Uno! Dos! Tres!

2. Lippua kantavat leikkijät juoksevat vastakkaisen joukkueen luo, antavat lippunsa ensimmäiselle leikkijälle toisesta joukkueesta ja jäävät tämän paikalle seisomaan.

Hait ja kalat (leikki Australiasta)

Juoksu- ja hippaleikki Australiasta! Tämä leikki on levinnyt laajalle maailmaan. Saatat tuntea sen nimellä "Kuka pelkää mustekalaa".

Valmistelut: Valitaan kolme haita, muut ovat kaloja. Merkitään viivoilla kentän päätyihin kalojen turva-alue ja kentän keskelle merkitään ympyrä haiden alueeksi.

1. Kalat seisovat turva-alueella ja hait ovat omalla alueellaan ympyrän sisällä.

2. Kun hai nappaa kalan, tämä leikkijä jää seisomaan paikalleen ja hänestä tulee merilevää.

Antokyie (leikki Ghanasta)

Nopeutta ja nokkeluutta vaativa leikki Ghanasta! Muistuttaa tervapataa.

Leikkiin tarvitaan vähintään viisi leikkijää, paljon tilaa sekä käteen sopiva esine, joka kestää kolhuja.

Valmistelut: Leikkijät kyykistyvät ympyrän muotoon.

Säännöt:

1. Yksi leikkijöistä juoksee muiden ympyrän ulkolaitaa hyräillen tai laulaen ja pelivälinettä kädessään pitäen.

2. Hän pudottaa esineen jonkun toisen pelaajan selän taakse.

Krokotiili ottaa aurinkoa (leikki Vietnamista)

Valmistelut: Piirretään maahan joen ääriviivat. Valitaan esimerkiksi kivi-paperi-sakset -leikillä, kuka jää krokotiiliksi.

Säännöt:

1. Krokotiili "ui" joessa muiden seistessä rannalla.

2. Muut leikkijät hyppäävät jokeen tai pesevät käsiään tai jalkojaan joessa ja yrittävät varoa, ettei krokotiili nappaa kiinni.

3. Toisinaan krokotiili ottaa aurinkoa rannalla. Kun näin tapahtuu, kaikkien ihmisten tulee hypätä jokeen tai he voivat jäädä krokon saaliiksi.

4. Krokotiilin kynsiin jäänyt jää ensi kierroksella itse krokotiiliksi.

Viestijuoksu hypyllä

Leikkijöiden samankokoiset ryhmät seisovat jonossa jonkin matkan päässä toisistaan samalla lähtöviivalla. Leikinohjaajan annettua merkin, jokaisen ryhmän ensimmäinen juoksee keppi kädessä ennakolta määrättyyn kohteeseen ja takaisin. Tultuaan ryhmänsä luo, hän antaa kepin toisen pään ryhmänsä toiselle osallistujalle. Molemmat pitävät keppiä vaakasuorassa tasossa 20 – 30 cm:n korkeudella maasta ja kulkevat siten ryhmänsä molemmilla puolilla jonon päätä kohti. Samalla hyppäävät ryhmän jäsenet vuoron perään kepin yli.

Tuolijuoksu

Kaksi tuolia asetetaan vastakkain, noin 5 – 10 metrin etäisyydelle toisistaan. Niille asettuu kaksi leikkijää silmät sidottuina. Leikin ohjaajan huutaessa: ”Eteenpäin!”, täytyy tuolilla istujien kiiruhtaa vastakkaiselle tuolille, koskettaa sitä ja palata takaisin. Se leikkijä, joka on ensin omalla tuolillaan, on voittaja.

Leikkiä voi myös varioida viestimuotoon niin, että leikkijät jaetaan ryhmiin ja juoksija vaihtuu aina yhden juoksun jälkeen!

Säkkijuoksu

Jokainen leikkijä saa säkin. Säkkiin työnnetään jalat ja säkki sidotaan vyötärölle. Leikkijät asettuvat lähtöviivalle ja lähtevät merkistä etenemään. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa.

Vinkki, kilpailussa pääsee nopeimmin ja kaatumatta lyhyin askelin juoksemalla tai tasajalkahypyillä. Juoksua vaikeuttaa, jos säkki sidotaan siten, että kädetkin jäävät säkin sisään. 

Sivut