Aihealue: 

Huom! Teeman nimi (Maailmankansalaisuus) ja yhden lohkon nimi (Kansainvälisyys) ovat vaihtaneet keskenään paikkoja 2021 alkaen. 

Maailmankansalaisuus-teema käsittelee kaikkea mitä tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella: kansainvälistä yhteistyötä, vieraita kulttuureja sekä erilaisia ihmisiä. Maailmankansalaisuus-teemalla on suurin painotus 16-18 -vuotiaiden ohjelmassa.

Maailmankansalaisuus-teemaan kuuluvat ohjelmalohkot Rauha, Erilaisuus, Kulttuuri, Kansainvälisyys, Yhteistyö ja Kommunikointi.

  • Rauha-lohkoa ohjaava avainkäsite on rauhan rakentaminen, ja sen sisältöinä ovat mm. rauhan rakentaminen ja ylläpito. Taustalla vaikuttava arvo on yhteisöllisyys.
  • Erilaisuus-lohkoa ohjaava avainkäsite on rajaseikkailu, ja sen sisältöinä ovat mm. kokemusten ja tiedon jakaminen. Taustalla vaikuttava arvo on elämyksellisyys.
  • Kulttuuri-lohkoa ohjaava avainkäsite on saavutettavuus, ja sen sisältöinä ovat mm. kieli ja kulttuuri. Taustalla vaikuttava arvo on yhdenvertaisuus.
  • Kansainvälisyys-lohkoa ohjaava avainkäsite on maailmankansalaisuus, ja sen sisältöinä ovat mm. maailmankansalaisuus ja globaali solidaarisuus. Taustalla vaikuttava arvo on vastuullisuus.
  • Yhteistyö-lohkoa ohjaava avainkäsite on globaali yhteistyö, ja sen sisältöinä ovat mm. globaalit haasteet ja ilmiöt. Taustalla vaikuttava arvo on eettisyys.
  • Kommunikointi-lohkoa ohjaava avainkäsite on luottamus, ja sen sisältöinä ovat mm. dialogi ja vuorovaikutus. Taustalla vaikuttava arvo on osallisuus.