Pinskut toimivat kaikenlaista syrjintää, rasismia ja eriarvoisuutta vastaan.
Oikeusministeriön (2020) mukaan yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Yhdenvertaisuuslaki edistää yhteiskunnallisesti yhdenvertaisuutta ja ehkäisee syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa.
Pinskuilla on voimassa oleva yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa annetaan toimintaohjeita kaikille yhdenvertaisen toiminnan järjestämiseksi. Yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteena on lisätä vapaaehtoisten ja palkattujen työntekijöiden tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta. Lisäksi se edistää lasten ja nuorten osallisuutta järjestön toiminnassa. Yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on ehkäistä syrjintää ja auttaa ongelmatilanteissa sekä tarjota työkaluja yhdenvertaiseen kohtaamiseen ja esteettömyyden huomioimiseen toimintaa järjestettäessä.
Turvallisemman tilan säännöt Pinskuissa
Jokaisella pinskutoimintaan osallistuvalla on oikeus turvalliseen tilaan ja velvollisuus noudattaa turvallisemman tilan sääntöjä. Osallistumalla pinskutoimintaan sitoudut noudattamaan seuraavia periaatteita.
1. Kunnioita henkilökohtaista tilaa. Jokaisella on oikeus fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen ja turvalliseen osallistumiskokemukseen sekä velvollisuus edistää turvallisen osallistumisen kokemusta. Ahdistavaa, loukkaavaa tai muuten häiritsevää käytöstä ei tule katsoa läpi sormien missään tilanteessa.
2. Puutu häirintään ja epäasialliseen kohteluun. Kysy häirinnän kohteeksi joutuneelta tai epäasiallisesti kohdelluksi tulleelta, haluaako hän apua tai tukea. Älä koskaan vähättele kokemusta häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta ja uskalla nostaa havaitsemasi epäkohdat esiin.
3. Kunnioita erilaisuutta. Ihonväriin tai oletettuun etniseen alkuperään, sukupuoleen, ikään, toimintakykyyn, vammaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaan syrjintään sekä kaikenlaiselle muullekin syrjinnälle on Pinskuissa nollatoleranssi. Älä käytä näihin liittyviä strereotypioita edes vitsailumielessä jollet kuulu itse kyseiseen ryhmään.
4. Kohtaa avoimesti. Kunnioita jokaisen itsemäärittelyoikeutta äläkä tee oletuksia esimerkiksi henkilöstä, sukupuolesta, taustasta tai perhesuhteista. Ota jokainen vastaantuleva asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja jakaa opittua tietoa. Kysy rohkeasti, jos et tiedä.
5. Vaali ja edistä demokratiaa. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja samalla vastuu valita, mitä ja miten sanoo. Käytä kieltä tai käsitteitä, joita kaikki ymmärtävät. Huolehdi, että mahdollisimman monet tulevat keskustelussa kuulluksi. Jokainen osallistuja on velvollinen tuomaan avoimesti esiin sen, kenen suulla ja tiedoilla puhuu. Älä yleistä omaa kokemustasi muita koskevaksi tai puhu alentavasti muiden näkemyksistä. Tunnista oman pätevyyden ja tiedon rajat ja uskalla muuttaa näkemyksiäsi jos asiantuntijatieto ei näkymyksiä tue.
6. Vaali ja edistä hyvää ilmapiiriä. Hedelmällistä keskustelukulttuuria tukee avoimuus kuulla perusteluja myös omaa mielipidettä vastaan. Älä käytä aggressiivisia puheenvuoroja toisia ihmisiä kohtaan, myöskään niitä kohtaan jotka eivät ole paikalla. Hyväksy erheet ja erimielisyydet. Kuuntele ja kannusta.
7. Muista sensitiivisyys ja yksityisyydensuoja. Ethän ilmaise luottamuksellista tietoa sivullisille. Käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti. Muista, että ne voivat olla toisille henkilökohtaisia.
8. Pyri esteettömyyteen ja saavutettavuuteen. Käytä esteettömiä ja helposti saavutettavia tiloja sekä huomioi esteettömyys ja saavutettavuus myös viestinnässä. Selvitä erityistarpeet etukäteen. Anna myös selkeät ohjeet ja riittävästi taukoja.
Muista! Erehtyminen ja tahaton sääntöjen rikkominen silloin tällöin on inhimillistä - jokainen meistä tekee ja on tehnyt virheitä. Tällaisissa tilanteissa täytyy osata vilpittömästi pyytää ja antaa anteeksi. Toistuvasti turvallisen tilan sääntöjä rikkova henkilö voidaan pyytää poistumaan tai viime kädessä poistamaan tilasta, jos huomautus sääntöjen vastaisesta menettelystä ei riitä ja henkilö ei suostu korjaamaan toimintaansa tai ilmaisuansa. Toistuva ja tietoisesti loukkaava turvallisemman tilan sääntöjen vastainen toiminta on jyrkästi kiellettyä ja jokaisella pinskutoimijalla on velvollisuus siihen puuttua. Myös yksittäiset vakavat turvallisen tilan sääntöjen loukkaukset voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit. Toistuvissa tai vakavissa tahallisissa rikkomuksissa ryhdytään aina työ- tai rikosoikeudellisiin seuraumuksiin.