Pinskumenetelmää käytetään toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. Pinskumenetelmällä voidaan ohjata mitä tahansa pinskujen toiminteita. Toiminne tarkoittaa toiminnan muotoa tai osa-aluetta. Esimerkiksi kerhot ja leirit ovat selkeitä esimerkkejä toiminteista, mutta myös osaston toiminnan pyörittäminen ja muut jatkuvaluonteiset asiat ovat toiminteita.
Pinskumenetelmää kuvataan ympyrän mallisella kuviolla, joka koostuu kahdesta sisäkkäisestä kehästä, jotka kumpikin jaetaan kuuteen osa-alueeseen. Ulkokehä käsittelee käytössä olevia resursseja; kuten rahaa, tekijöitä ja aikaa sekä niiden ohjaamista oikeisiin tehtäviin, eli organisointia. Sisäkehä määrittää toiminnalle asetetut laatukriteerit ja tavoiteprofiilit. Laatukriteerien tarkoituksena on määritellä, miksi juuri tämä asia on hyvää pinskutoimintaa. Tavoiteprofiilien avulla puolestaan toiminnallisestetaan järjestön arvot tavoiksi, joilla päästään menetelmän ytimeen. Menetelmän ytimessä kuvataan järjestön kasvatustavoitetta maapallosymbolilla.
Ulkokehä: Prosessit ja resurssit
Pinskumenetelmän ulkokehällä käsitellään käytössä olevia resursseja - rahaa, ihmisiä ja aikaa - sekä niillä tehtäviä toimintoja eli prosesseja. Ulkokehä kuvaa toiminnan järjestämisessä sellaisia asioita, jotka on pakko saada kuntoon tai toimintaa ei yksinkertaisesti ole.
Sisäkehä: Laatukriteerit
Sisäkehällä sijaitsevat laatukriteerit, joiden tarkoituksena määritellä miksi juuri tämä asia on (hyvää) pioneeritoimintaa. Laatukriteerit kuvaavat sellaisia asioita, joiden pohtiminen ja sisällyttäminen toimintaan edesauttaa saamaan siitä tehokasta, mukavaa, avointa ja pinskuarvojen mukaista. Laatukriteerit linkittyvät suoraan Laatukäsikirjaan joka laajentaa pinskumenetelmän keinoja ja antaa eväitä kokonaisvaltaiseen toiminnan laadun parantamiseen, seurantaan ja ylläpitoon.