Kiittämisen kulttuuri on mielettömän suuri voimavara. Pinskuissa kiittäminen on tutkitusti yleistä ja luontevaa, joten tästä voimavarasta halutaan jatkossakin pitää kiinni. Kiitoksella on yksilölle yhtä suuri merkitys, oli sitten kyseessä toimintaansa aloitteleva apuohjaaja tai toiminnassa pitkään mukana ollut konkari. Kiittäminen lisää yksilön motivaatiota, vapaaehtoistyön merkityksellisyyttä ja antaa hyviä avaimia sosiaalisen tiimihengen kehittämiselle. Kiittämisen kulttuurin uskotaan myös valuvan alaspäin, sillä jos aikuiset ja nuoret kiittävät toinen toisiaan toiminnassa, tämä tarttuu myös lapsiin mallioppimisen kautta. Pinskuissa esimerkiksi lasten kiitokset ovat yksi suurimmista motivaattoreista vapaaehtoistoimijoille.

Kiittämisen viisi sääntöä

  1. Anna kiitosta aina ohjaajakollegalle avun tarjoamisesta ja antamisesta, kiitä yhteisestä ajasta ja yhteisistä saavutuksista.
  2. Näin annat kiitosta luontevasti. Kiittäminen vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kiitoksen antajalta, että vastaanottajalta. On tärkeää muistaa, että jokainen yksilö ottaa kiitoksen vastaan eri tavalla. Kiitoksen lopulliseen luonteeseen vaikuttaa myös ympäristö ja tilanne.
  3. Ota vastaan kiitos avoimesti, toisille kiitoksen vastaanottaminen on luontevampaa, kuin toisille. Jotkut voivat kokea kiitoksen saamisen myös kiusallisena.
  4. Laita hyvä kiertämään, kun saat itse kiitosta, anna kiitos eteenpäin vähintään tuplana. Jokaisella on mahdollisuus harjoittaa kiittämistä, eikä se maksa mitään.
  5. Kiittämisen toimintakulttuuri on Pinskujen tahtotila. Luodaan yhdessä avoin ja huomaavainen ilmapiiri, jossa kiittäminen on luontevaa ja näkyvää.