Etusivu » Leikkien luokittelu » Sisäleikit

Sisäleikit

Alla listatut sivut kuuluvat valitsemaasi ryhmään. Listassa on 66 sivua, joista tällä hetkellä näkyvissä 1 - 10.

"Yks' kaks' kolme, istu isän polveen. Äiti sanoi älä istu, isä sanoi istu vaan. Näin sitä istutaan." Kävellään piirissä kädet ristissä ja hoetaan lorua. Lopussa hiivitään ja mennään nopeasti kyykkyyn, kun sanotaan lorun viimeinen sana.

Leikin ohjaaja kannustaa kerholaisia kävelemään tilassa niin, että he pysähtyvät tervehtimään vastaantulijoita kättelemällä tai kumartamalla. Samalla kerrotaan oma nimi. Jatkakaa leikkiä, kunnes kaikki ovat tervehtineet kaikkia.

Leikin vetäjä pyytää lapsia etsimään itselleen parin. Hän ohjaa parit istumaan peräkkäin, katse samaan suuntaan, hiljaa kuulostellen. Mikäli lapset haluavat aikuisten syliin, sekin sopii. Piirtäkää vuorotellen kuvia toisen selkään ja arvailkaa, mitä kuvissa on. Piirtää voi myös ilman arvaamista, jolloin yhteistä kieltä ei tarvita.

Aikuiset ottavat kiinni kestävän kankaan (esim. terhokankaan) reunoista ja nostavat sen ilmaan. Lapset saavat käydä vuorotellen keinuttelemassa kankaan päällä.

Tämä leikki vaatii tilaa liikkua. Leikin idean ymmärtää seuraamalla sitä muutaman kerran. Valitkaa yksi osallistujista karhuksi ja peittäkää hänet peitolla. Muut kiertävät nukkuvaa karhua laulaen tai lausuen:
Karhu nukkuu, Karhu nukkuu talvipesässänsä. Ei ole varaa kellään, näin sitä leikitellään. Karhu nukkuu, Karhu nukkuu, eipäs nukukaan.
Kun laulu loppuu, karhu herää peiton alta ja yrittää ottaa leikkijöitä kiinni. Se, kenet hän saa kiinni ensimmäisenä, jää seuraavaksi karhuksi.

Yksi leikkijöistä pitää nauhaa häntänä ja toiset yrittävät siepata sen. Se, joka onnistuu sieppaamaan hännän, saa pitää sitä seuraavaksi. Voidaan leikkiä myös niin, että kaikilla on häntä ja kaikki yrittävät siepata niitä toisiltaan.

Lausutaan runo ja tehdään siihen kuuluvat liikkeet:
Harakka hyppii maassa - Hypitään paikallaan.
Västäräkki keikkuu kivellä - Keinutaan puolelta toiselle.
Varpunen nokkii katolla - Koputetaan sormilla päätä.
Kissa köyristää selkäänsä - Köyristetään selkää.
Kaikki linnut pelkää - Vapistaan.
Tuolla ne jo lentää - Heilutetaan käsiä kuin siipiä.
Omaan pikku pesään - Tehdään käsistä pesä.

Taaperoitten kanssa voi olla aikuinen tai vanhempi lapsi auttamassa.

 

Hoetaan runoa ja tehdään liikkeet:
"Harakka huttua keittää, hännällänsä hämmentää" - Hämmennetään sormella lapsen kämmentä.
"Noukallansa koitteloo, vieraitansa vuotteloo" - Koputetaan sormenpäällä kämmeneen.
"Antaa tuolle, antaa tuolle, antaa tuolle, antaa tuolle" - Annetaan puuroa neljälle sormelle.
"Eipäs tuolle riittänytkään" - Osoitetaan viidettä sormea.
"Lähtee vettä hakemaan, missä kaivo, missä kaivo?" - Aikuisen sormet lähtevät kohti lapsen kainaloa.
"Tuolla kaivo!" - Lapsen kainaloa kutitetaan.

Tämä leikki on sopiva esim. Jossakin illanvietossa käytettäväksi. Kuvapostikortit leikataan kahtia, ei kuitenkaan aivan kohtisuoraan, vaan mutkitellen. Palaset sekoitetaan ja jaetaan osanottajille. Leikin alkaessa ryhtyvät leikkijät etsimään omalle kortinpalaselleen toista puoliskoa. Löydettyään toverin, jolla on sopiva palanen istuutuu pari vierekkäin. Ensimmäiseksi toisensa löytänyt pari palkitaan. Kun kaikki ovat löytäneet oman toverinsa, leikitään näin muodostuneilla pareilla joku hauska piirileikki.

Tuolit asetetaan suureksi piiriksi. Jokaisella leikkijällä tulee olla tuoli, mutta vain joka toiselle tuolille istutaan. Muut leikkijät menevät piirin keskelle. Leikin ohjaaja sitoo nyt istuvien leikkijöiden silmät. Ohjaajan annettua merkin rupeavat keskellä olevat laulamaan jotain laulua. Laulun aikana heidän tulee istuutua vapaille tuoleille. Kun kaikki istuvat, lopettaa leikinohjaaja laulun. Ne, joiden silmät on sidottu, arvaavat nyt, kuka istuu heidän oikealla puolellaan. Jos arvaaja arvaa oikein, niin hän saa mennä vuorostaan keskelle.

Sivut