Pinskuilla on käytössä oma virtuaalinen kokoustila, Mukila. Näitä ohjeita seuraamalla pystyt sujuvasti osallistumaan kokoukseen, koulutukseen tai mihin tahansa muuhun etänä järjestettävään tapahtumaan.

Kokoukseen osallistuminen

  1. Tutustu huolellisesti sekä Mukilan käyttöohjeisiin että näihin ohjeisiin, jotta pysyt menossa mukana. 
  2. Testaa laitteesi kameran ja mikrofonin toiminta hyvissä ajoin ennen kokousta. 
  3. Ole ajoissa paikalla.
  4. Pyydä puheenvuoroa ja puhu vain omalla vuorollasi.
  5. Pidä mikrofoni aina suljettuna kun et äänessä. Muista, että äänesi kulkeutuminen muille osallistujille kestää vähintään puoli sekuntia - samaan tapaan kuin puhelimella puhuessa. 
  6. Sammuta kamera mikäli yhteys pätkii - videon lähettäminen vaatii koneelta paljon tehoja.

Niksit ja etiketti

Pidä mikrofoni suljettuna

Etäkokousten ensimmäinen sääntö on pitää oma mikki suljettuna aina, kun et ole itse äänessä. Kaikki taustaäänet - jopa oma hengityksesi - kuuluvat muille osallistujille jos et pidä mikrofonia kiinni puheenvuorojesi välissä. Tämä tekee kokouksen seuraamisesta muille osallistujille lähes mahdotonta.

Puheenvuoron pyytäminen

Mukilassa pyydetään puheenvuoroa klikkaamalla vasemmassa alakulmassa olevaa käsikuvaketta tai painamalla R-näppäintä. Puheenvuoropyyntö näkyy kaikille lyhyenä ilmoituksena ja jää näkyviin kunkin osallistujan kuvalaatikon yläkulmaan. Puheenvuoro kuittaantuu automaattisesti käytetyksi kun sen pyytäjä on ollut häiriöttä äänessä ainakin muutaman sekunnin. Puheenjohtajan tehtävänä on seurata ja jakaa pyydettyjä puheenvuoroja osallistujille.

Näppäinoikotiet

Mukilassa on useita näppäinoikoteitä, joiden osaaminen ja tehokas käyttö helpottaa kokoustamista huomattavasti. Pikanäppäimet saa näkyviin oikean alakulman lisäasetukset-valikon Näytä pikanäppäimet -kohdasta. Mainitsemisen arvoisia pikanäppäimiä ovat ainakin:

F - Näytä tai piilota sivupalkki

M - Mykistä tai aktivoi mikrofoni

V - Käynnistä tai pysäytä kamera

R - Pyydä tai peru puheenvuoro

W - Vaihda ruudukko- ja filminauhanäkymän välillä

Välilyönti - Paina ja puhu

Paina ja puhu

Paina ja puhu -toiminto ansaitsee erityismaininnan, sillä se on lyhyissä puheenvuoroissa äärimmäisen kätevä. Kun painat välilyönnin pohjaan, mikrofoni aktivoituu ja pysyy päällä niin kauan kuin pidät välilyöntiä painettuna. Lisäksi jos kamerasi on siinä asennossa että kätesi näkyvät, muut osallistujat voivat helposti päätellä kätesi asennosta oletko puhumassa vai et.

Käsimerkit

Koska etäkokouksissa ei voi eikä pidä huudella väliin, on parempi käyttää käsimerkkejä tiettyjen asioiden viestimiseksi. Samat käsimerkit kelpaavat mainiosti myös perinteisiin kokouksiin.

Peukku - kyllä, ok, hyvä, kannatetaan jne.

Aikalisä-merkki eli T-kirjaimen muodostaminen käsillä - kokouksen työjärjestykseen tai kokoustekniikkaan liittyvä puheenvuoro, menee muiden puheenvuorojen edelle.

Kokouksen järjestäjä: huomioi nämä!

  1. Etsi kokoukselle etukäteen sihteeri ja tarvittaessa puheenjohtaja - etäkokoukset vaativat onnistuakseen molempien osaamista ja yhteistyötä.
  2. Varmista että osallistujat tietävät kokoushuoneen osoitteen, sekä mahdollisen salasanan.
  3. Avaa kokoushuone etukäteen jotta osallistujat voivat tutustua Mukilan toimintaan ennen varsinaisen kokouksen alkua.