Aihealue: 

Pestaaminen on prosessi jossa vapaaehtoisen kanssa sovitaan tehtävistä hommista ja vastuualueista. Jokaisesta pestistä laaditaan pestilomake, jossa sovitaan seuraavista osa-alueista:

  • Pesti/pestin nimi
  • Pestin kesto
  • Pestin sisältö
  • Minkälaista tukea ja keneltä pestiin saa?
  • Paljonko pestiin on tarkoitus käyttää aikaa?
  • Pestin tarkistus

Pesti

Pesti on sen työtehtävän nimi johon henkilö pestataan. Tyypillisiä tapahtumapestejä voivat olla mm. leiripäällikkö, keittiömestari tai ensiapuvastaava, mutta myös esim. osaston puheenjohtajuus tai jäsenrekisterin hallinta ovat pestejä.

Pestin kesto

Jokaiselle pestille tulee määritellä kesto (koska ketään ei voi nakittaa ikuisesti johonkin hommaan). Pestin kestoa määritellessä on tärkeää ottaa huomioon ettei se esim. leiriä tehdessä suinkaan rajoitu vain itse leiriin vaan monien odotetaan tekevän jotakin jo ennen itse tapahtumaa. Keittiömestarin todennäköisesti halutaan suunnittelevan ruuat etukäteen, huoltomestarin halutaan hommaavan auton ja käyvän kaupassa. Ohjelmapäällikön pitää suunnitella leirin ohjelma hyvissä ajoin etukäteen.

Pestin sisältö

Pestauksen kenties tärkein osa on määritellä se, mitä pestattavan halutaan tekevän. On äärimmäisen tärkeää listata riittävän kattavasti mutta myös selkeästi kaikki ne asiat ja jotka pestiin kuuluvat, sillä pestattavan ei voida olettaa tekevän jotain sellaista mistä ei ole etukäteen sovittu. Siinä missä monissa työsopimuksissa lukee työtehtävälistan viimeisenä kohtana "muut työnantajan määräämät tehtävät", pestilomakkeeseen ei moista voida kirjata. Vaikka jokaiseen pestiin liittyy lähtökohtaisesti oletus siitä että tapahtumia järjestettäessä ihmiset auttavat tarvittaessa toisiaan, on kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa pyrittävä siihen että kaikki työvaiheet ovat etukäteen tiedossa ja niille on tekijät. Pestijärjestelmän pääasiallinen tavoite on estää tilanteet, joissa vain ylimalkaisesti luullaan että joku tekee jotain.

Minkälaista tukea ja keneltä pestiin saa?

Jokaisessa hommassa on tärkeää olla joku, jolta saa tukea vaikeissa tilanteissa. Tämän voi toteuttaa kahdella tavalla (joita voi myös käyttää rinnakkain):

  • A) Pestissä saa tukea suoraan siltä tyypiltä jonka ns. palveluksessa on, eli esim. keittiöapulainen voi saada suoraan neuvoja ja tukea keittiömestarilta.
  • B) Pestissä saa tukea joltakulta, joka ei suoraan liity itse tehtävään hommaan, tai joltakulta täysin ulkopuoliselta. Esimerkiksi osaston jäsenasioita hoitava voi saada tukea suoraan keskustoimiston yhteystietokannan ylläpitäjältä.

Tärkeintä pestien tukiasioissa on pestata molemmat osapuolet: sekä tuen saaja että antaja. Kenellekään ei voi luvata tukea pestissään joltakulta sellaiselta, joka ei ole itse suostunut sitä antamaan. Tästä syystä varsinkin tapahtumien pestit kannattaa suunnitella niin, että tuen antaminen muille samankaltaisissa hommissa oleville (kuten esmes just keittiömestari keittiöapulaisille) kuuluu pestiin. Samaten kannattaa pestata ensimmäisinä ne, joilla on eniten vastuuta ja siten myös eniten ihmisiä ohjattavanaan - yleensä tapahtuman johtaja sekä ohjelman, keittiön ja huollon vastuuhenkilöt.

Yhtä tärkeää on myös määritellä mitä tukea ko. henkilöiltä on mahdollista saada. Samaa keittiöesimerkkiä käytettäessä keittiötiimi osaa varmasti tukea toisiaan ruoka-asioissa, mutta vastaavasti ruokien budjetoinnissa saattaa paremmin osata auttaa vaikkapa osaston taloudenhoitaja tai kauppareissujen optimoinnissa huolto. Ei myöskään kannata olettaa että esim. osaston puheenjohtaja osaisi välttämättä auttaa ohjelmaan liittyvissä haasteissa.

Paljonko pestiin on tarkoitus käyttää aikaa?

Pestin keston (ts. milloin se alkaa ja milloin se loppuu) lisäksi on tärkeää määritellä paljonko siihen on tarkoitus käyttää aikaa. Esim. kerho-ohjaajien kohdalla tämä on helposti määriteltävissä kerhojen kokoontumisaikojen mukaan (1-2 tuntia per viikko) sekä suunnitteluun kuluvan ajan perusteella (esim. 30min per viikko). Ajankäytön arvion ei ole tarkoitus olla mitenkään sitova, vaan ennemminkin suuntaa-antava arvio siitä paljonko aikaa pestattavan on tarkoitus käyttää hommansa hoitamiseen, jolloin pestattava voi helposti arvioida onko hänellä riittävästi rahkeita aiotun työn hoitamiseen.

Milloin pestiäni tarkistetaan?

Pestin tarkistusta voi ajatella sekä kehityskeskusteluna pestaajan ja pestattavan välillä. Pestin tarkistus on se hetki, jolloin voidaan tarpeen mukaan yhteisymmärryksessä joko antaa pestattavalle lisää hommia, tai vastaavasti karsia niitä. Jokaiseen pestiin tulisi sisällyttää pestin tarkistus, riippumatta siitä kuinka lyhyt pesti on (jopa yhden päivän pestiin voi liittää tarkistuksen).


Pestilomake

Löydät pestilomakkeen jemmasta: täältä