Paperia ja kyniä/piirrustusvälineitä
Pääay internetiin ja tietokoneeseen/tablettiin tai kännykkään (tarvittaessa)
Aloituskeskustelu (10 min)
Keskustellaan ryhmän kanssa sosiaalisen median käytöstä ja sen merkityksestä heidän elämässään. Kysytään heiltä, millaisia positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia sosiaalisella medialla voi olla ihmisten itsetuntoon, mielialaan ja vuorovaikutukseen. Lisäksi kannattaa korostaa terveen ja vastuullisen some-käytön tärkeyttä.
Someprofiilin luominen (20 min)
Osallistujille jaetaan seuraavaksi paperit tai voi käyttää elektroniikkalaitteita. Jokainen nuori luo kuvitteellisen someprofiilin. He voivat keksiä nimen, käyttäjätunnuksen ja kuvata itseään muutamin sanoin, piirroskuvin tai valokuvin. Seuraavaksi heidän kannattaa miettiä, millaisia viestejä he haluaisivat jakaa sosiaalisessa mediassa ja millaisen vaikutuksen he haluavat saavuttaa.
Someviisas-paneeli (30 min)
Nuoret jaetaan pienenmpiin ryhmiin ja he muodostavat someviisa-paneelin. Jokainen paneeli keskustelee vinkeistä ja vastuullisesta somekäyttäytymisestä ja suunnittelee vinkkejä terveelliseen ja vastuulliseen somekäyttäytymiseen. Aiheita, joista he keskustelevat ovat: oman yksityisyyden suojaaminen verkossa, kunnioittava vuorovaikutus ja keskustelu muiden kanssa, mediakriittisyys ja erilaisten lähteiden arvioiminen sekä oman itsetunnon säilyttäminen some-ympäristössä.
Paneelien esitykset ja keskustelu (20 min)
Jokainen paneeli esittelee luomansa vinkit muille. Ryhmät keskustelevat ja jakavat ajatuksiaan paneelien esitysten pohjalta. Lisäksi voi kysyä aiheesta.
Some-koodisto (10 min)
Keskustellaan ryhmän kanssa some-koodiston merkityksestä. Keksitään yhdessä sääntöjä tai ohjeita, joita nuoret voivat noudattaa sosiaalisessa mediassa. Kirjataan koodisto ylös ja jaetaan se nuorille muistutukseksi heidän käytöksestään verkossa.
Loppukeskustelu (10 min)
Käydään läpi päivän oppimiskokemukset. Kehotetaan nuoria pohtimaan, mitä he aikovat tehdä tulevaisuudessa terveelliseen ja vastuullisen some-käytön edistämiseksi.
Ohjaaja osallistuu keskusteluun ja auttaa muita tarvittaessa. Ohjaajan kannattaa myös tutustua etukäteen nuorten käyttämiin somealustoihin ja valmistautua siihen, että ite tuntee lainsäädännön ja muut asiat hyvin.
Tässä aktiviteetissa tavoitteena on tunnistaa sosiaalisen median vaikutuksesta arkipäivään, kehittää medialukutaitoa, harjoitella terveellistä ja vastuullista ja kannustaa positiiviseen vuorovaikutukseen verkossa.