Kiusaamistilanteet paperilapuilla
Ensin keskustellaan yhdessä kiusaamisen eri muodoista.
Kiusaamisen muodot ja tavat:
HILJAINEN KIUSAAMINEN Ilmeily, huokailu, tuijottaminen, merkitsevien katseiden lähettäminen, selän kääntäminen, katseen välttäminen, yksin jättäminen, leikkien, pelien ja nettiryhmien (sosiaalisen median) ulkopuolelle jättäminen.
HENKINEN KIUSAAMINEN Kuiskuttelu, haukkuminen, lällätys, juorujen levittäminen, pahan puhuminen, pilkkaaminen, ahdistelu, matkiminen, ulkonäöstä, vaatteista ja hajusta huomauttelu, toisen puheen jatkuva kommentointi, naureskelu, kiristäminen ja uhkailu, syrjiminen, toisen vähättely ilmeillä ja eleillä, nimettömien pila- tai uhkailupuheluiden soittaminen, netti-/kännykkäkiusaaminen kuten sopimattomien viestien lähettäminen, kuvien laittaminen toisesta luvatta nettiin, toisen kuvien muokkaaminen ja niiden levittäminen.
FYYSINEN KIUSAAMINEN Töniminen, lyöminen, potkiminen, repiminen, pureminen, nipistäminen, hiuksista vetäminen, raapiminen, sylkeminen, tiellä seisominen, oven lyöminen nenän edestä, tavaroiden kätkeminen tai rikkominen. Toisen heittely jollakin.
Seuraavaksi tehdään yhdessä näytelmiä eri kiusaamistilanteista ja mietitään niihin ratkaisuja. Jakaudutaan pieniin 2-4 hengen ryhmiin ja jokaineen ryhmä saa paperilapulla yhden kiusaamistapauksen, josta he suunnittelevat yhdessä näytelmän ja esittävät sen muulle ryhmälle. Jokaisen näytelmän jälkeen jutellaan yhdessä, että miten tilanteeseen voitaisiin puuttua:
Mitä tekisit, jos näkisit jotakuta kiusattavan?
Mitä tekisit, jos sinua kiusattaisiin?
Mitä tekisit, jos huomaat, että itse kiusaat tai olet kiusannut?
Miksi joku kiusaa?
Mikä estää puuttumasta kiusaamiseen?
Mitä kostaminen on?
Kannattaako kostaminen?
Koko ryhmä valitsee yhdessä parhaan ehdotuksen ja pienryhmä näyttelee sen. Näytelmät voidaan toteuttaa myös niin, että jokainen osallistuja on vuorollaan kiusaaja, kiusattu, sivusta katsoja ja tilanteeseen puuttuja. Tällöin on hyvä keskustella yhdessä, että miltä eri roolien esittäminen tuntui.
Tilanteet:
VÄLITUNNILLA otetaan pallo tai jokin tavara, esimerkiksi pipo, jota ei anneta takaisin.
KOULUMATKALLA nähdään tyyppi, josta ei pidetä ja kuiskutellaan, kikatellaan/nauretaan.
PUHELIMELLA levitetään juttua/kuvaa luokan keskusteluryhmässä tms. ja jätetään joku ulkopuolelle.
RETKELLÄ joku on peloissaan pimeässä ja häntä pelotellaan.
BILEISIIN kutsutaan kaikki muut paitsi yksi ja ollaan innoissaan juhlista. Yksi jää keskustelun ulkopuolelle.
Aktiviteetti on muokattu THL:n Julkarin, Partiolaisten ja Plan Internationalin aktiviteeteista.
Ohjaaja ohjaa kiusaamisesta käytävää keskustelua. On tärkeää, että erityisesti tämän aktiviteetin aikana tilasta tehdään mahdollisimman turvallinen kaikille. Ennen aktiviteettia on hyvä sopia turvallisemman tilan säännöistä ja sopia yhteiset pelisäännöt. Esimerkiksi osallistujille täytyy antaa mahdollisuus vaihtaa heille annettua kiusaamistilannetta, jos se esimerkiksi tuntuu liian henkilökohtaiselta tai muuten pahalta.
Tämän aktiviteetin kasvatustavoitteena on oppia tunnistamaan kiusaamisen eri muotoja ja opetella puuttumaan niihin.