Aihealue: 
Ikäkauden tunnus: 
Vihreä meeple.

Missään muussa elämänvaiheessa ei tapahdu yhtä nopeaa ja laaja-alaista kehitystä kuin nuoruudessa. Oma keho muuttuu lapsen vartalosta aikuisen mittoihin, seksuaalisuus voimistuu ja tunne-elämässä kuohuu. Kehittyvät ajattelutaidot avaavat nuorelle uuden maailman ja suhde muihin, erityisesti omiin vanhempiin, muuttuu merkittävästi.

Kaikki tämä aiheuttaa hämmennystä sekä nuoressa että hänen vanhemmissaan. Nuoren mielessä pyörivät kysymykset: Mitä ihmettä minulle tapahtuu? Onko tämä normaalia? Vanhempi saattaa pohdiskella samoja asioita ja sitä, miten hän voisi tukea nuorta murrosiän muutoksissa.

Murrosikäisen mieliala saattaa ailahdella, välillä on aamusta iltaan tosi vihainen, välillä uupunut, välillä rakastunut ja välillä energinen. Oman kehon kasvu ja kehitys pakottavat nuoren kohtaamaan aikuistumisen haasteita ja seksuaalisia tuntemuksia. Älykkyys, nokkeluus, uhma ja rohkeus lisääntyvät. 

Tunneäly ja ihmissuhteiden hienovaraiset viestit tulevat entistä merkityksellisemmiksi. Musiikki, taide, lukeminen, päiväkirjat saattavat tarjota kanavan tuulettaa voimakkaina aaltoilevia tunteita. Ystävyyssuhteet ja kavereiden hyväksyntä tulevat entistä tärkeämmiksi. Arvomaailma voi muuttua nopeastikin. Myös looginen ajattelu ja äly lisääntyvät, mutta nuori ei aina hallitse kaikkea tätä mielen sisällä olevaa kuohuntaa.

 

Lähde: Väestöliitto