Tarvikkeet: 

Ei tarvita

Suoritusohjeet: 

Pääsenkö piiriin?-harjoitus
Osallistujien joukosta valitaan kahdesta kolmeen vapaaehtoista. Vapaaehtoiset menevät pois huoneesta, kuulomatkan ulottumattomiin. Huoneeseen jääneet seisovat piirissä hartiat kiinni toisissaan. Puhua ei saa. Ulkopuolella odottavat kutsutaan paikalle yksi kerrallaan. Heidän tehtävänsä on päästä piiriin. Mukaan pääsee ainoastaan pyytämällä tai väkivallattomia eleitä käyttäen. Jos osallistuja yrittää rinkiin väkisin, piiri hajaantuu ja muodostuu uudelleen. Vapaaehtoinen jätetään ulkopuolelle. Kun vapaaehtoinen pyytää tai muuten ystävällisesti esittää toiveen päästä mukaan, piiri avautuu hänelle.
Tehtävä puretaan kaikkien vapaaehtoisten keksittyä, miten piiriin pääsee.  Pohtikaa, miltä tuntui olla ulkopuolinen, miltä tuntui, kun pääsi piiriin, mutta piiri hajosi ja sulki uudestaan ulkopuolelle, ja miten mukaan pääsi.
(Lähde: ABC- ensiaskeleet rauhaan s. 10)

Ohjaajan rooli: 

Ohjata prosessia ja vetää yhteen loppukeskustelua siitä,miltä tuntuu olla ulkopuolinen ja miltä tuntuu kun pääsee mukaan.

Kasvatustavoitteet: 

Tehtävän tarkoituksena on osoittaa ystävällisen käyttäytymisen voima ja pohtia ryhmään kuulumisen ja ulkopuolisuuden teemoja.